miércoles, 21 de abril de 2010

Eyjafjallajökull



És una de les glaceres més petites d’Islàndia, però n’ha tingut prou per paralitzar mitja Europa. Durant uns dies Eyjafjallajökull ha congelat les cares de milers de viatgers que no podien desplaçar-se a les seves destinacions. Ara bé què passa quan el culpable té un nom tan complicat que se’ns fa difícil maleir-lo, ja que som incapaços de pronunciar aquest travallengües? Jo mateixa l’he copiat d’una altra pàgina i confesso que en les nombroses converses que he mantingut sobre aquest tema, he optat per solucions tan obvies com el volcà islandès. Cal tenir en compte, però, l’esforç dels presentadors de televisió que s’han atrevit a pronunciar, o bé el nom sencer, o només el nom del volcà, Eyjafjalla, que vindria a dir, muntanya (fjall) que es troba en una illa (eyja). Un vídeo a Youtube ha col·leccionat fragments d'àudio de canals de televisió de parla anglesa, que si més no, ho tenen una mica més fàcil que nosaltres. Però aquesta excusa és vàlida? Només perquè sigui massa complicat de pronunciar-ho, hem de recórrer a tòpics com el volcà de nom impronunciable, que s’ha sentit a les emissores de ràdio del nostre país? I no serà per la falta de pàgines web que ens expliquen quina hauria de ser la pronunciació correcte. Sense anar més lluny, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l’Esadir ha penjat a la pàgina principal la seva pronunciació orientativa i la Wikipedia que, com no, també ens ajuda a saber-ho pronunciar. Què succeeix aleshores? Potser els periodistes són mandrosos? Potser pensen que amb un regateig i el “si cola, cola” habitual, ja n’hi ha prou? Segurament ni us ve ni us va saber el nom del volcà, però no trobo just que ens hagin de privar de riure una estona... Per la propera, que els guionistes de l’APM s’ho apuntin.



2 comentarios:

  1. A mi em fa l'efecte que moltes vegades els noms llargs amb alguna grafia impensable en català ja ens provoquen mandra, i si a més ho hem d'anar a buscar per Internet (vaja, el que se'n diu documentar-se) o ho hem de preguntar al documentalista, encara ens en fa més. Té escusa quan és una darrera hora i no has tingut temps, però no quan ha passat més de dos dies.

    Per ser el primer comentari (crec) potser m'he extès massa. Salut i continua així!

    ResponderEliminar
  2. segur q el q els hi passa és q tenen por de sortir a l'APM; no s'adonen q això és un honor per un periodista!
    si ens fessin un càsting als de classe, estic segura q ens inventariem sense problemes qualsevol pronunciació rara, i q ens pendríem com un elogi q el nostre tall de video gloriòs sortís a qualsevol zapping
    apa, ellafiatlallekul per vosaltres també!

    ResponderEliminar